aktualizowane 4:23, 14 Jul 2024

Wiesz o czymś ciekawym? Napisz do nas e-mail: info@superfakty.pl

Zimą lepiej nie jeść jajek od kur z wolnego wybiegu. Są zanieczyszczone dioksynami.

Polski Alarm Smogowy i Politechnika Krakowska przeprowadziły badania jaj od kur z tzw. „wolnego wybiegu” i „ekologicznych”. Okazało się, że są one mocno skażone dioksynami. Normy przekroczone były nawet pięciokrotnie!

Unijne normy dopuszczają stężenie dioksyn na poziomie 2,5 pikograma na gram tłuszczu. W okolicach Zakopanego, w jajkach z gospodarstwa ekologicznego osiągnął on poziom 10 pikogramów.


Za skażenie odpowiada dym z kominów, a właściwie spalane w piecach i kominkach śmieci oraz plastiki. Trujący pył opadał na trawę po której chodziły i którą jadły kury.


Badanie zostało przeprowadzone w kilkunastu miejscowościach. Wszędzie normy zostały przekroczone. (z)

 

Reklama:

Nauka języka rosyjskiego przez Skype. Lekcje uwzględniają indywidualne zainteresowania i potrzeby. Prowadzi je Polka pochodząca z Kazachstanu. Przygotowanie do matury, egzaminów, tłumaczenia biznesowe - tel. 795-703-175, e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.