Gotuj z gwiazdą: Bartosz Żukowski
Aktor opowiada, jak przygotować potrawę prostą, acz romantyczną: pierś kurczaka w owocach.
W jego domu rodzinnym mama niezbyt często gotowała. Gdy już wchodziła do kuchni lubił patrzeć, jak przygotowuje posiłki. Często jej pomagał i szybko nauczył się gotować. Najpierw zgłębił kulinarne podstawy, a potem zaczął eksperymentować. Do potraw dodawał najróżniejsze przyprawy. Żałuje, że nigdy nie udało mu się przygotować takiego krupniku, jak robiła jego babcia.
Na krótko przed tym, nim zaczął grać w Świecie według Kiepskich sporo podróżował. Odwiedził między innymi Francję, Anglię, Stany Zjednoczone. Ze wszystkich krajów przywoził kulinarne doświadczenie.
Pierś kurczaka:
Składniki: 3 piersi kurczaka, 5 ząbków czosnku, 4-5 mandarynek bez pestek, 5 krążków ananasa, jogurt bez cukru, 5-6 suszonych śliwek kalifornijskich, kilka liści sałaty, olej do smażenia, sól, pieprz, surowy melon.
Pierś kurczaka kroimy w długie paski. Przyprawiamy je solą i pieprzem. Układamy na rozgrzanym na patelni oleju. Na tak przygotowane mięso kładziemy krążki ananasa, cząstki mandarynek i drobno pokrojone śliwki. Wszystko smażymy przez ok. 15 minut. Piersi duszą się pod owocami. Kroimy czosnek w talarki i na mocno rozgrzanym oleju smażymy do zarumienienia. Polewamy mięso. Potrawę podajemy na liściach sałaty z pokrojonym melonem. Na zakończenie możemy polać wszystko niewielką ilością joguru.
Wysłuchał: Zbigniew Heliński
Chcesz wiedzieć o czym piszemy? Polub nasz profil. Zapraszamy też do nowej grupy na Facebooku. Wolne, niezależne informacje: https://www.facebook.com/groups/1456559251832872
Reklama: