aktualizowane 0:49, 10 Feb 2025

Wiesz o czymś ciekawym? Napisz do nas e-mail: info@superfakty.pl

Pierwszego lutego weszło w życie rozporządzenie Komisji Europejskiej, które zezwoliło na stosowanie w przemyśle spożywczym mączki z larw mącznika młynarka. Można ją dodawać do chleba, makaronów i innych artykułów spożywczych.

Dodawanie proszku z larw mącznika do produktów spożywczych możliwe jest dzięki temu, że  weszło w życie rozporządzenie wykonawcze Unii Europejskie 2025/89 z 20 stycznia 2025 roku. Robaki mogą więc być już częścią chlebów, bułek, ciast, makaronów, produktów z ziemniaków, serów, musów owocowych i warzywnych.

Jeśli produkty są zapakowane na ich etykietach powinna pojawić się informacja, że zawierają proszek z larw Tenebrio molitor poddany obróbce UV. W przypadku pieczywa luzem osoby zainteresowane powinny poprosić sprzedawcę o podanie ich składu.

Na opakowaniach pojawić mogą się też informacje, że produkty zawierają Acheta domesticus, czyli mąkę ze świerszcza domowego lub Locusta migratoria – szarańczy wędrownej.

Zbigniew Heliński, Foto:  Bioterr

 

Reklama: